تخیل بستر خلاقیت کودکان
تخیل نوعی تفکر ذهنی آزاد است که برای آن هیچ محدودیتی متصور نیست. ذهن خیالپرداز دارای انعطافپذیری فوقالعاده بوده و فارغ از قید و بندهای دست و پا گیر دنیای واقعی میتواند هر ناممکنی را ممکن سازد. با ابزار تخیل ، فرد از دنیای واقعی فاصله گرفته و پا به دنیایی با امکانات بیشتر میگذارد. دنیایی که تواناییهای بالقوه به تواناییهای بالفعل تبدیل می شوند و به ظهور و توسعه خلاقیت انسان میدان میدهند.
در دنیای زیبای تخیل، برای به انجام رساندن هر کاری راهی وجود دارد و برای حل هر مسئله، راه حلی! فقط باید بتوان از دنیای تخیل دریچهای به دنیای واقعی باز کرد تا نتیجه را در دنیای واقعی نیز دید. کاری که مخترعین و مبتکرین آن را به خوبی میدانند.
همان طوری که میدانید منشاء بسیاری از اختراعات و ابتکارات تخیل میباشد. اختراعات و ابتکاراتی که در زمان خود به عنوان امری ناممکن و بعید به نظر میرسید ولی با گذر از دنیای تخیلات به دنیای واقعیات، نمود عینی پیدا کردند و مورد پذیرش همگان به عنوان یکی از بدیهیات جامعه قرار گرفتند.
در کودکان نیز تخیل و خیالپردازی بستر و ابزاری بی بدیل برای خلاقیت است. کودکان فارغ از تقلیدهای بزرگترها، با تخیل خود به هر موجود بیجانی، جان میبخشند. کودکان خردسال عروسک و سایر اسباب بازیها و حتی در و دیوار را موجوداتی جاندار تصور میکنند. در واقع جاندار پنداری از خصوصیات بارز کودکان خردسال است. کودکان با جان دادن به اشیا با آنها ارتباط برقرار کرده و احساس همدلی میکنند. این ارتباطها موجب ارتقاء مهارتهای اجتماعی کودکان شده و آنها را برای ورود به جامعه واقعی آماده میکند.
به عبارت سادهتر کودکان با تخیل و خیالپردازی از خردسالی تمرین زندگی میکنند. خیالبافی باعث میشود که کودک خود را آن گونه که میخواهد تصور کند و بدون هیچ محدودیتی هر فعالیتی را که دوست دارد، انجام دهد.
بنابراین اگر میخواهید خلاقیت، اعتماد به نفس، تواناییها و مهارتهای فردی و اجتماعی فرزندتان ارتقاء پیدا کند، در بازیهای خیالی آنها شرکت کنید و قسمتی از داستان آنها شوید!
به قول معروف:
”به تخیل کودکان خود پر و بال دهید،
آن وقت از پرواز بلند آنها شگفت زده خواهید شد”
گردآورنده : مهرا جلیلی